Saturday, November 27, 2010

Επεξεργαστές με 1000 πυρήνες από την Intel

Ένα πειραματικό chip της Intel αποδεικνύει πως είναι εφικτή η δημιουργία επεξεργαστών που θα διαθέτουν μέχρι και 1000 πυρήνες.
Αν και κάτι τέτοιο αρχικά απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες εταιρείες και επαγγελματίες, αφού οι απλοί καταναλωτές μόλις άρχισαν να «γεύονται» τις… χάρες των πολυπύρηνων υπολογιστών, ένα chip της Intel, ο 48πύρηνος Shingle Chip Cloud Computer (SCC) θεωρητικά μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 1000 πυρήνες. Η αρχιτεκτονική του είναι τέτοια που οι δημιουργοί του μπορούν να προσθέτουν και να προσθέτουν πυρήνες, μέχρι να περάσουν το όριο των 1000 πυρήνων, οπότε και τα αποτελέσματα αρχίζουν να αντιστρέφονται – και η προσθήκη περισσότερων να έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Ένας τέτοιος πολύ-επεξεργαστής, βέβαια, δεν έχει και τόσο νόημα όσον αφορά στους απλούς χρήστες, τους desktop υπολογιστές, τα laptops, netbooks και, γενικά, την «καταναλωτική» τεχνολογία, όχι μόνο λόγω του ότι θα συνοδευόταν από άκρως απαγορευτικό κόστος, αλλά και διότι για να είναι εκμεταλλεύσιμοι περισσότεροι από έναν πυρήνες, πρέπει να είναι «γραμμένες» έτσι και οι εφαρμογές ώστε να τους εκμεταλλεύονται – και όσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα ενός επεξεργαστή, αντίστοιχα αυξάνεται και αυτή του λογισμικού του. Μάλλον, λοιπόν, δεν θα δούμε (και δεν χρειάζεται να δούμε)… 1000πύρηνους επεξεργαστές στα PCs μας στο κοντινό μέλλον. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα ευνοήσει και εμάς τους… κοινούς θνητούς!
Το πιθανότερο είναι πως οι τεχνολογίες που ενσωματώνονται στο συγκεκριμένο chip θα «κυλήσουν» σιγά-σιγά προς τους «καταναλωτικούς» επεξεργαστές, οδηγώντας σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση επιδόσεων και μείωση κατανάλωσης. Για παράδειγμα, το SCC επιτρέπει στους προγραμματιστές όχι μόνο να ορίζουν «σε πόσους πυρήνες θα τρέχει η εφαρμογή τους», αλλά και να έχουν έλεγχο της συχνότητας και κατανάλωσης τους – κάτι που σίγουρα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μια μελλοντική έκδοση των Windows για ακόμη καλύτερο power management, αλλά και «throttling» των διεργασιών της (διαχείριση των πόρων/κατανάλωσης κάθε εφαρμογής βάσει της προτεραιότητας της).

PCW

No comments:

Post a Comment