Tuesday, May 18, 2010

«Σέξι βίντεο» με ιό στο Facebook

Παραπλανητικό βίντεο, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, έχει προκαλέσει τη «μόλυνση» χιλιάδων συστημάτων

Χιλιάδες χρήστες του Facebook έχουν πέσει θύματα ενός παραπλανητικού βίντεο, το οποίο είναι σχεδιασμένο να προσβάλει τα συστήματα με adware*, σύμφωνα με την εταιρεία anti-virus, Sophos.

Σύμφωνα με την εταιρεία, εκατοντάδες social networkers δήλωσαν ότι το βίντεο –το οποίο φέρει τον χαρακτηρισμό «το πιο σέξι βίντεο που υπάρχει»- φαινόταν σαν να είχε αναρτηθεί στην Facebook σελίδα τους από φίλους.

Στο μήνυμα που εμφανίζεται στο βίντεο αναγράφεται «this is without doubt the sexiest video ever! :P :P :P. Candid Camera Prank [HQ] Length: 3:17», ενώ σαν εικόνα εμφανίζεται μια γυναίκα σε ένα ποδήλατο γυμναστικής να φορά μια πολύ κοντή φούστα.

Παρόλα αυτά, όσοι κάνουν κλικ πάνω στο βίντεο τους δίνεται η προειδοποίηση ότι προκειμένου να το δουν θα πρέπει να κατεβάσουν και να εγκαταστήσουν το απαραίτητο software. Από τη στιγμή που κάποιος χρήστης επιλέξει να εγκαταστήσει το λογισμικό, καταλήγει να προσβάλει το σύστημα με adware.

Όπως γνωστοποιεί η Sophos, «αν επιλέξετε να κάνετε εγκατάσταση του software όχι μόνο καταλήγετε με adware στον υπολογιστή σας, αλλά η Facebook εφαρμογή «ποστάρει» το μήνυμα σε όλους τους φίλους σας. Έτσι δεν θα είναι έκπληξη αν κάποιοι από τους φίλους σας το ανοίξουν, αφού θα έχουν την εντύπωση ότι τους το έχετε στείλει εσείς».

Η εταιρεία συνιστά στους χρήστες να μην κάνουν κλίκ στο link και ότι σε όσους έχει παρουσιαστεί το βίντεο να σκανάρουν το σύστημά τους, να αλλάξουν τον κωδικό ασφαλείας και να διαγράψουν την εφαρμογή από το Facebook προφίλ τους.

*Το Adware είναι ένα είδος λογισμικού, το οποίο εγκαθίσταται στο σύστημα προκειμένου να προβάλει διαφημίσεις. Το adware επιβραδύνει το σύστημα αφού χρησιμοποιεί άσκοπα πόρους

Φανή Καμπάση

No comments:

Post a Comment